Elokuun 2014 tähti:
Jussi Karjalainen

Helsingin Design Forumin Showroomissa on elokuun 24. päivään asti esillä Jussi Karjalaisen töitä. Karjalainen tunnetaan monipuolisena ammattilaisena, jonka luomuksia voi löytää niin levynkansista, t-paidoista, kirjoista kuin julisteistakin.

Jussi Karjalaisen graafista suunnittelua esittelevää näyttelyyn pääsee tutustumaan Erottajankatu 9 B:ssa keskiviikosta perjantaihin kello 11–19, lauantaisin kello 11–18 ja sunnuntaisin kello 12–16.

Mitkä lapsuuden tai nuoruuden kokemukset ohjasivat sinua kuvataiteiden pariin?

Olen lapsesta asti saanut tutustua kulttuurin eri muotoihin, pääosin valistuneiden sukulaisten avustuksella. Lopullinen niitti oli naapuriin muuttanut oikea taiteilija! Ymmärsin että jotain tämänsuuntaista voi ehkä oikeasti tehdä, ja että se tekeminen on periaatteessa mahdollista kenelle tahansa.

Ketkä ovat suosikkitaiteilijoitasi ja keneltä olet ammentanut vaikutteita?

En oikeastaan ajattele kuka taiteilija olisi suosikkini. Enemmänkin jotkut isommat virtaukset tai ilmiöt saattavat inspiroida minua. Vaikkapa Die Antwoord -yhtyeen visuaalinen maailma on kiinnostava, samoin Rihannan "We Found Love in Hopeless Place" -biisi ja sen video. Vaikutteita tulee koko ajan, kun pitää silmät auki. Nekin vaihtelevat.

Olet tehnyt kuvituksia lukuisille tahoille. Mistä ammennat inspiraation silloin, jos esimerkiksi asiakkaanasi olevan yhtyeen musiikki ei puhuttele?

Kyllä se on ihan raaka ammattitaito ja työhön tarttuminen. Sieltä se idea viimeistään tulee. En laske itseäni taiteilijaksi, pikemminkin käsityöläiseksi. Ei kelloseppä odota inspiraatiota, vaan tekee kelloja. Jotkut kellot saattavat aiheuttaa samoja tuntemuksia kuin taideteokset!

Mitkä ovat olleet urasi haastavimpia töitä?

Kyllä ehdottomasti haastavin on ollut Viljami Puustisen 22-Pistepirkkko kirja ihan jo projektin kestonkin takia. Rust And Rage -yhtyeen Showdown-levy oli myös todella haastava - kuinka tehdä hieno ja uskottava Hard Rock -estetiikkaa tihkuva levynkansi olematta ironinen? Ainoa toive bändiltä oli, että kannessa pitää olla pylly. Asiaan kuuluu silti suhtautua samalla pieteetillä kuin oopperan librettoon.

Entäpä antoisimpia?

Useimmat työni ovat antoisia. Mainitaan vaikkapa ilo ja riemu siitä, kun Mirel Wagnerin uusimman kannen lopullinen ilme loksahti lopulta paikoilleen ja tuntui pitkän hakemisen jälkeen juuri oikealta.

Design Forumin Showroomissa on nyt esillä töistäsi koottu näyttely. Millä perusteilla esillä olevat teokset on valittu?

Nämä työt ovat sellaisia, joissa mielestäni näkyy hyvällä tavalla oma näkemykseni ja kädenjälkeni. Niissä on saatu eri tahojen toiveet ja unelmat sovitettua yhteen luontevalla tavalla. Töitä ei ole siis valittu mitenkään sen mukaan kuinka tunnettuja ne ovat.

Näyttelyn yhteydessä järjestetään elokuussa kaksi konserttia: Samae Koskinen esiintyy 16.8. ja Taiteiden yönä 21.8. Mirel Wagner sekä 22-Pistepirkko. Mistä ajatus näihin syntyi ja millä perusteilla esiintyjät valittiin?

Mietin lähinnä sitä, kuinka näyttelyä saisi tuotua ihmisten tietoisuuteen. Konsertit ovat luonteva syy saapua paikalle! Ja on loogista, että artistit, joille olen tehnyt töitä, myös esiintyvät näyttelyn yhteydessä.

22-Pistepirkon Asko Keränen on kommentoinut sinua seuraavin sanankääntein: ”Jussi on taitava ja kärsivällinen – mutta ei tylsä. Hän pyörittelee ideoitamme, kunnes ne löytävät oikean muotonsa. Hän osaa tarvittaessa myös luopua omasta ideastaan jos se ei ole meidän mieleen. Jussi sanoo mielipiteensä suoraan mutta kauniisti.” Tunnistatko itsesi?

Tunnistan. Pitää muistaa, että nuo lukuisat levyt ja kirjat ovat viime kädessä kuitenkin muiden kuin minun lapsiani. Minä vain vaatetan ne.

Kuinka paljon ehdit taiteilla ns. omaksi iloksesi - suinkaan kaikki luovuus mene työtehtävien toteuttamiseen?

En taiteile juuri lainkaan omaksi ilokseni. Valokuvaan jonkin verran ja soitan rumpuja kun ennätän. 

Millaisten aktiviteettien parissa syksysi kuluu?

Muutama mukava pienempi projekti ja sitten kun Leena Parkkinen saa tekstin valmiiksi, niin syvennyn lastenkirjan kuvitukseen. Siitä tulee superhauskaa!

Kuukauden tähti on Lilithin kotisivujen haastattelusarja, jossa esitellään tavalla tai toisella ajankohtaisen henkilön toimintaa ja tuotantoa.

Teksti: Tatu Junni
Kuva: Juliana Harkki

Kaikki vuoden 2014 tähdet:

Syyskuun 2014 tähti: Petteri Tikkanen
Elokuun 2014 tähti: Jussi Karjalainen
Heinäkuun 2014 tähti: Kesäloma
Kesäkuun 2014 tähti: Kesäloma
Toukokuun 2014 tähti: Mari Ahokoivu
Huhtikuun 2014 tähti: Sallamaari Muhonen
Maaliskuun 2014 tähti: Anna Häkkinen
Helmikuun 2014 tähti: Viljami Puustinen
Tammikuun 2014 tähti: Jarkko Martikainen