Huhtikuun 2016 tähti - Riitta Supperi

Riitta Supperin valokuvista paljastuu arkinen totuus. Miehet istuvat kotioloissaan, ensilumi on laskeutunut routaiseen peltoon ja risteilyalus kelluu sumuisessa satamassa. 

 

Suoraviivainen Supperi kertoo tiensä osuuskunta Lilithissä:

”Lilithissä jäsenenä olen ollut aika lailla kaksi vuotta. Minulla oli toiminimi kymmenen vuotta, mutta en pitänyt tästä yritysmuodosta. Tämän lisäksi laskutukset, paperityöt ja kirjanpidot stressasivat. Etsin netistä toimivia ja järkeviä osuuskuntia, joita en löytänyt ihan hirveästi. Huomasin sitten jonkun valokuvaajan olevan Lilithin jäsen, jonka kautta päädyin Lilithin nettisivuille. 

Teen markkinointiviestintää ja valokuvausta. Olen erikoistunut henkilökuviin, teen paljon vuosikertomuksia ja jonkun verran brändikuvia. Kuvaan siis kaikenlaisia kuvia ihmisistä.

Sydäntä lähinnä ovat omat projektini. Käynnissä on koko ajan jotain, mutta ne joutuvat usein väistymään muiden työkiireiden edeltä. Tällä hetkellä minulla on muutama työn alla, joista toisessa kuvaan potretteja pääasiassa studiossa ja toisessa kotikaupunkiani Helsinkiä. Kummatkin projektit ovat olleet työn alla jo muutaman vuoden, enkä tiedä milloin ne valmistuvat.

Toisessa projektissani yritän löytää Helsingistä puolia, jotka ovat minulle uusia. Kuvailen paikkoja asukkaiden kautta. Helsingissä sitä vaan liikkuu aina samoissa paikoissa, jolloin elämänpiiri muodostuu pieneksi. Projektini kautta yritän löytää uusia puolia kaupungista ja laajentaa tätä kautta ympyrääni. Kuvauskohteena kaupunki on kiitollinen, sillä se on aina paikalla.

Olen valokuvannut pian kymmenen vuotta, johon olen käytännössä itseoppinut. Opiskelin Heltekissä valokuvaajan ammattitutkinnon, jota ennen opiskelin kuvankäsittelijäksi. Aloitin lehtikuvaajana sanomalehdissä. Vuonna 2008 lopetin kuitenkin lehtityöt uusien avustaja-sopimuksien vuoksi, joissa kustantajat kaappasivat kaikki oikeudet itselleen samoilla vanhoilla hinnoilla ja oikeudellinen vastuu sysättiin kuvaajille. Siirryin lehtityöstä kuvaamaan markkinoinnin ja viestinnän alan asiakkaille. Tämän jälkeen olen kuvannut vain suoraan yrityksille

Nuorille valokuvaajiksi ryhtyville suosittelen Lilithiä, koska käsitykseni mukaan yrittäjä menettää käytännössä sosiaalituet. Valokuvaajia valmistuu koko ajan, eikä entisetkään meinaa saada töitä alan ylitarjonnan vuoksi. Tämä laskee hintoja ja vähentää keikkoja, joten yrittäminen ei ole helppoa. Osuuskunnassa et ole yrittäjästatuksella. 

Minulla itselläni on osuuskunnasta sellainen tunne, että en jäisi tyhjän päälle, vaikka kaikki keikat loppuisivat.”