Heinäkuun tähti 2016 - Tessa Alanko

Tilasuunnittelija Tessa Alanko perusti vastikään aputoiminimekseen Berren Designin Lilithiin. Yhtenä viimeisimmistä töistään Alanko on suunnitellut pääkaupunkiseudulla sijaitsevasta vanhasta kartanosta unelmiensa kodin perheelleen. Laitapuolen kulkijoiden valtaamasta talosta kehkeytyi suuren työn tuloksena ajaton kaunotar.  ”En ole koskaan halunnut yrittäjäksi, se ei ole minun juttuni. Liityin sen vuoksi osuuskunnan jäseneksi kesän alussa. Lilithin palkansaajana voin keskittyä luovaan työskentelyyn, suunnitella rauhassa sisustuksia, pihoja ja puistoja, ja mitä ikinä elämä eteeni tuokaan.

Olen tehnyt suunnittelutöitä parisenkymmentä vuotta. Kokemusta löytyy niin keittiösuunnittelijan työstä kuin muotoilupuoleltakin, ja lisäksi olen työskennellyt sisustusliikkeessä tehden suunnitelmia niin yritysasiakkaille kuin yksityisillekin. 

Ehkä, koska olen itse hiukan laiska siivooja, niin teen mieluusti käytännöllisyyden kannalta fiksuja ratkaisuja. Elämisen täytyy olla viihtyisää ja mukavaa, asioista ei tarvitse tehdä vaikeita. Asiakkaat ovat pitäneet siitä, että suunnittelemani tilat ovat myös toimivia eivätkä ainoastaan kivan näköisiä. Teen mielelläni yksilöllisiä ratkaisuja, joita ei saa valmiina kaupasta. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että ratkaisut olisivat välttämättä sen kalliimpia kuin kaupan tarjoama vaihtoehto. Jokainen paikka vaan täytyy tehdä sen henkeen sopivalla tavalla.

Hankimme syksyllä 2011 noin 500 neliöisen kartanon, joka oli ränsistyneessä kunnossa. Kaikki ikkunat olivat rikki. Katto vuosi niin, että joka paikassa lillui vettä. Sisätiloissakin kasvoi sieniä ja seinät oli töhritty tagein. 

Talo on hirmuisen vanha, ei edes tiedetä miltä vuosisadalta se on. Kartoissa siitä on merkintöjä jo 1600-luvulta. Voi olla, että se on palanut tai purettu jossakin vaiheessa osin tai kokonaankin, mutta vanha se on kuin taivas joka tapauksessa. 

Remontti oli varsin totaalinen ja vei yli kaksi vuotta ennen kuin pääsimme muuttamaan. Nyt se vihdoinkin on valmis. Kartano ei ole perinteinen, mutta siitä ei ole tehty yltiömoderniakaan. Se on hyvän fiiliksen koti, jossa mm. valolla ja valaistuksellisilla ratkaisuilla on tärkeä osa. Ei mitään moderneja spottivaloja, vaan kartanon vanha tunnelma yhdistyy nykyhetkeen jännittävien yksityiskohtien kautta. 

Urakka oli raskas, mutta tekisin samanlaisen projektin uudestaan milloin vain.
Kierrättäminen ja ekologisuus ovat sydäntäni lähellä. Kuvailisin silti sisustustyyliäni hyvin monipuoliseksi. Kaiken ei tarvitse olla kierrätyskeskuksesta tai roskalavalta. Kaikkialle vanhat tavarat eivät vain sovi. Laatuun ja kestäviin ratkaisuihin panostaminen on mielestäni kuitekin tärkeää ja ekologista.

Tällä hetkellä painiskelen pihamme kimpussa. Puutarhasta nousee siemenpankeistaihmeellisiä vanhoja kasveja, joita olen museoväen kanssakin tutkaillut. Yhtäkkiä kasvit kertovat vaikkapa että missä on sijainnut muinainen huussin paikka jne.. Kartanon historiaan ja löytöihin tutustuminen on ollut uskomattoman mielenkiintoista."

Inspiroidun ongelmien ratkaisemisesta tilasuunnittelussa. Välillä olen niin innoissani työstä, ettei uni tule silmään. Olen muutenkin löytänyt työskentelyyn positiivisen meiningin. Ongelmat eivät ole vastoinkäymisiä vaan haasteista siunautuu aina jotakin uutta ja hyvää.”

Avotakan heinäkuun 2016 numerossa voi tutustua laajemmin kartanoprojektiin ja Tessa Alangon työhön. 

Kuvat: © Riitta Sourander
Teksti: Orna Ben Lulu