JUSSIN VIIMEINEN NAUHA - väliraportti No. 1 on koskettava teos muutoksista

Jussin viimeinen nauha - valiraportti No. 1 Kuva4 Janne Saarakkala Kuvassa Jussi Johnsson.JPG

2004 ”Pienenä mä toivoin, että mä olisin ollut tyttö.”

JUSSIN VIIMEINEN NAUHA - väliraportti No. 1 on videoinstallaatio miehen tiestä viimeisen kahdentoista vuoden läpi.

Teoksen materiaalina ovat näyttelijä Jussi Johssonin keholliset muutokset ja hänen lausumansa Bo Carpelanin runon tulkinnat vuosilta 20042015. Havainnollistamme katsojalle kuinka muistot ovat alati muuttuvia ja muisti valikoiva. Teos on suunnattu kaikille, jotka pohtivat ajan kulua, ikääntymistä, elämänvalintoja ja niiden näkymistä kehossa. 

2005 ”Eräs nainen on pyytänyt, että mä rupeaisin sen lapsen isäks.”

Teos on ensimmäinen välikatsaus Johnssonin ja teatteriohjaaja-esitystaitelija Janne Saarakkalan ideoimasta ja pitkällä aikavälillä syntyvästä esityssarjasta, joka on saanut innoituksensa Samuel Beckettin näytelmästä Viimeinen ääninauha (Krapp's Last Tape, 1959).

 

Johnsson on osallistunut monien teostensa valmistamiseen kokonaisvaltaisesti esim. käsikirjoittamalla ja tuottamalla niitä esiintymisen lisäksi. Vuodesta 2004 lähtien Johnsson on kertonut säännöllisesti kerran vuodessa kameralle kehonsa tilasta ja lausunut aina saman Carpelanin runon ”Ei meitä aika muuta vaan tila”. Kuvaussessioita jatketaan vuosittain suunniteltuun viimeiseen ensi-iltaan saakka vuoteen 2030. Sitä ennen kertyneestä materiaalista julkaistaan esityksellisiä välikatsauksia. 

2014 ”Mä oon jopa harkinnu itsemurhaa.” 

Jussi Johnsson (s 1966) on jo kahden vuosikymmenen ajan esiintynyt niin teatterin, elokuvan, konserttien kuin esitystaiteen näyttämöillä suomessa ja ulkomailla. Hänen viimeisistä töistään mainittakoon Laiha-Matin rooli Saara Cantellin ohjaamassa elokuvassa Tähtitaivas talon yllä (2012) ja Vanjan nimirooli Andriy Zholdakin ohjaamassa Tsehovin Vanja enossa (2011) Klockriketeaternissa. 

 

Avajaiset: ke 6.4.2016 klo 18-21
Näyttelyaika: 7.-30.4.2016, ke-la klo 12-18, su klo 12-17                                                                                    Myymälä2, Uudenmaankatu 23 F                                                                                                                     Vapaapääsy

Tuotanto: Todellisuuden tutkimuskeskus, Jussi Johnsson                                                                                    Mies: Jussi Johnsson                                                                                                                                                  Kuvaus ja ohjaus: Janne Saarakkala
Videoeditointi: Ville Virtanen                                                                                                                                   Musiikki: Timo Oiva

Bo Carpelanin runo ”Det är inte tiden som förändrar oss” teoksesta I de mörka rummen, i de ljusa (1976), suomennos ”Ei meitä aika muuta vaan tila” Tuomas Anhava

Tiedustelut: JussiJohnsson Todellisuudentutkimuskeskus jussijohnsson[at]gmail.com info[at]todellisuus.fi                                        puh. 0400 641 989

Näyttelyä tukee Taiteen edistämiskeskuksen Uudenmaan taidetoimikunta