Teksti Riitta Supperi, kuvitus Ilona Partanen
Työosuuskunta luo jäsenilleen turvaa ja kasvua. Osuuskunnan turvaa kaivataankin, kun tarkastelee viime aikojen mikro- ja yksinyrittäjien toimintaympäristöön tulleita muutoksia. Vuoden 2023 alusta astui voimaan YEL-lakiuudistus. Sen myötä työeläkevakuutusyhtiöt aloittivat YEL-työtulojen laajat tarkistusprosessit, joista yksinyrittäjien sanojen mukaan puuttuu harkinnanvaraisuus kokonaan. Moni yrittäjä on pulassa rajusti kohonneiden vakuutusmaksujen kanssa. Ironista on, ettei kohonnut eläkevakuutusmaksu välttämättä edes nosta lopullista eläkettä.
Tämän vuoden syyskuussa nousee lisäksi arvonlisävero. Se kurittaa etenkin kivijalkayrittäjiä ja pieniä verkkokauppoja. Arvonlisäveroprosentti on pakko lisätä tuotteen tai palvelun hintaan, jos mielii saada tuotteesta samaa katetta kuin aikaisemmin. Sanomattakin on selvää, että kuluttajan kukkaroa alvin nousu kouraisee, kun kaikki hinnat nousevat. Ensimmäisenä karsitaan kampaajamenot ja kotisiivoukset.
Yhteiskunnan tukiverkot yksinyrittäjille ovat kaiken kaikkiaan heikot. Työttömyysturva on olematon, ja sairauslomat sairastetaan usein töitä tehden, kun sijaiseen ei ole varaa. Siitä huolimatta Suomi on mikroyrittäjien luvattu maa. Kaikista Suomen yrityksistä yhden henkilön voimin pyörii yli 400 000, mikä tekee yli 95% yrityksistämme. Tästä huolimatta yrityksistä puhuttaessa useimmiten tarkoitetaan vain suuryrityksiä. Tuntuu, että pienyrittäjät on unohdettu.
Osuuskunta luo turvaa ja kasvua
Näihin tarpeisiin voi vastaus olla työosuuskunta. Osuuskunnassa on mahdollisuus harjoittaa ammattia vapaasti, leveämmillä hartioilla. Osana osuuskuntaa olet työntekijä ja oikeutettu palkansaajan etuihin, muun muassa monenlaisiin työsuhde-etuihin ja työttömyysturvaan. Lisäksi osuuskunnalla on mahdollisuus järjestää jäsenilleen työtä tukevaa koulutusta ja ammatillista tukea. Ei pidä myöskään vähätellä yhteisöllisyyttä, joka toteutuu monen sadan ammattilaisen joukossa.
Ratkaisu monen mikroyrittäjän haasteisiin olisikin toimiminen työosuuskunnan lukuun. Lilithissä ei rajoiteta tekemisen vapautta, mutta annetaan tukea työn hallinnointiin. Lilith pyrkii kaikessa toiminnassaan turvaamaan jäsentensä edut ja vastaamaan työn tekemisen haasteisiin. Eläkemaksuista ei tarvitse huolehtia itse – ne hoidetaan normaalin palkansaajan tapaan palkasta. Osuuskunta luo rakenteita ja turvaa jäsenilleen, jotka pystyvät keskittymään paremmin omaan ydinosaamiseensa. Siitä syntyy tekemisen ilo ja jatkuva kasvu.
Kirjoittaja on Lilithin hallituksen jäsen ja viestinnän asiantuntija, jonka työkenttää ovat niin valokuvat, videot kuin tekstitkin.