Teksti: Riitta Supperi, kuvat: Juho Matilainen
Juho Matilainen on ollut Lilithin jäsenenä jo yli kymmenen vuotta. Valmistuttuaan Diakista (nykyään Turun ammattikorkeakoulu) viestinnän linjalta vuonna 2010 hän sai heti oman alan työkeikkoja. Ongelmaksi muodostui palkkaus. Matilaisella ei ollut intoa lähteä yrittäjäksi, mutta epäsäännöllistä ja monelle eri työnantajalle tehtävää keikkatyötä ei ollut myöskään käytännöllistä tai aina edes mahdollista tehdä palkansaajana työsuhteessa. “Minulla oli hyvin hatarat mielikuvat yrittämisestä. 1990-luvun laman nähneenä se vaikutti jopa vaaralliselta vaihtoehdolta”, Matilainen sanoo.
Tähän tarpeeseen vastasi Lilith, joka pystyy palkkaamaan jäsenensä joustavasti isoihin tai pieniin projekteihin asiakkaan toiveen mukaisesti. Matilainen ei Lilithiin liittyessään tutkinut muita osuuskuntavaihtoehtoja. Opintoihin kuuluvan työharjoittelujakson aikana hän oli tutustunut taiteiljapariskunta Tuike ja Simo Alitaloon. He suosittelivat Lilithiä ja se tuntui heti hyvältä vaihtoehdolta. “En usko, että tuolloin edes oli kauheasti vaihtoehtoja, isot työosuuskunnat olivat harvinaisia. Lilith tuntui heti hyvältä, sain toimistolta kaipaamaani tukea työn hallinnointiin. Lilithissä ei tarvitse liikaa funtsia”, Matilainen sanoo.
Osuuskunnassa voi työskennellä itsenäisesti
Valokuva- ja videoprojektien parissa työskentelevä Matilainen on ehtinyt valmistumisensa jälkeen kokeilla myös perinteistä, vakituista yhdeksästä viiteen palkkatyötä, mutta osuuskunnan vapaus ja joustavuus vei pidemmän korren.
“Itsenäisyys houkuttaa. Lilithissä voin itse päättää, käynkö aamulla salilla tai lähdenkö perjantaina jo iltapäivällä mökille. En väitä, etteikö se perinteisessäkin työsuhteessa olisi mahdollista, mutta onhan siellä viimeinen päätösvalta kuitenkin esihenkilöillä”, Matilainen toteaa ja jatkaa: “Koen, että osuuskunnassa freelancermaisena tekijänä pystyn kehittymään ja laajentamaan osaamistani aivan eri tavalla kuin perinteisessä palkkatyössä. Lilithissä pääsen tekemään joustavasti oman mielenkiinnon mukaisia töitä. Opin ja opettelen työn ohessa jatkuvasti, ei tarvitse tehdä yhtä ja samaa koko ajan”, Matilainen sanoo.
Osuuskunta on myös yhteisö
Lilithissä on yli viisisataa jäsentä. Tähän porukkaa mahtuu ammattilaisia laidasta laitaan, mutta suurin osa jäsenistä työskentelee jollain luovalla alalla. Työn teko on hyvin vapaata ja moninaista; tekijöillä voi olla käynnissä useita eri projekteja samaan aikaan. Heillä voi olla asiakastöitä, ja näiden lisäksi pyöritetään verkkokauppaa. Joskus työskennellään apurahan turvin omien taideprojektien parissa. Osuuskunnassa työskennellään joustavasti palkansaajana.
“Työharjoittelussa tutustuin ensimmäistä kertaa tällaiseen maailmaan, että voi tehdä taideprojekteja, työskennellä vaikka äänitaiteilijana tai toimittajana rinta rinnan. Että työuraa voi tehdä näinkin – erilailla ja vapaasti”, Matilainen muistelee ja sanoo: “Lilith tuntui heti omalta yhteisöltä. Joustavuus ja vapaus – se tyyli kiehtoi minua. Lilith ei aseta rajoituksia omaan tekemiseen. Jäsenyys ei velvoita muuta kuin toimimaan osuuskunnan sääntöjen mukaan.”
Matilainen osallistuu mielellään osuuskunnan kokouksiin ja tapahtumiin. “Kokouksissa ja etenkin niiden jälkeisissä juhlissa on mahdollisuus tutustua muihin lilithläisiin. Lilithin luovien ihmisten kanssa juttelu kehittää omaakin luovuutta ja avartaa ajattelua”, Matilainen sanoo.