Teksti: Sami Karhu, kuvat: Markku Hyvönen
Lilith-päivä 14 kesäkuuta 2024 laajensi tajuntaamme monin tavoin. Yksi lausahdus jäsenen suusta oli erityisen pysäyttävä: ”Voi toki kantaa huolta lilithiläisistä. Mutta huoli voisi olla pikemmin heistä, jotka ovat Lilithin ulkopuolella.” Lilith näyttäytyy jäsenillemme mielen tyyneyden taustakankaana kaiken hälinän takana ja jäsenten tukena.
Käytimme palloseinänä antiikin filosofiaa. Päivän inspiroivassa luennossaan kirjailija, teologian tohtori Juhana Torkki tyynnytti mieliämme kertomalla stoalaisuudesta. Stoalaisuushan on 300-luvulla ennen ajanlaskun alkua syntynyt kreikkalainen filosofinen koulukunta, joka vaikutti vuosisatoja aina kristinuskon ylivallan kauteen.
Rationaalisuus tuo mielenrauhaa
Stoalaiset etsivät puhdasta hyvää ulkopuolella ahdistuksen. Ajatus rikkaudesta oli stoalaisuudessa ylösalaisin: kuinka paljon on sellaista, jota ilman voimme olla? Onnellisuutta ei kannata sitoa mihinkään ulkoiseen. Elämä suorastaan helpottuu, kun ei tarvitse olla kaikkea. Näin löytyy ehkä oikea mielenrauha.
Maailma oli myös tuolloin – kansainvaellusten horjuttaman Rooman valtakunnan loppuaikoina – levoton paikka. Se levottomuus oli silloinkin ihminen itse. Ihmisen tehtävä oli kuitenkin elää omaa elämänsä; syntymäaikaansa kun ei voi itse valita. Mielen tyyneys oli rakennettava työkaluksi kohdata reaalimaailman riskiaallokot. Rationaalisesti toimiva ihminen eli sopusoinnussa itsensä ja ympäröivän maailman kanssa.
Stoalaiset hyveet käyttöön myös nykyaikaan
Stoalaisille tärkeä periaate oli Torkin mukaan luonnollisuuden periaate – maailmassa on aina jokin logiikka. Mikään ei ole kuitenkaan kauniimpaa kuin hyve. Stoalaiset hyveet ovat viisaus, maltti, oikeudenmukaisuus ja rohkeus.
Stoalaisuuden jumala oli maailmanjärki. Sen kanssa ei voinut käydä sellaista dialogia, mistä uskonnot usein puhuvat. Hyvää ja pahaa on vain se, joka on omassa vallassa. Muuten asiat ovat neutraaleja.
Hyve kaikissa ilmiasuissaan on vaikea. Osaammeko olla viisaita ja erottaa sen, mihin voimme vaikuttaa ja sen, mihin emme voi vaikuttaa? Eli tajuammeko mistä ei pidä murehtia ja missä pitää toimia? Osaammeko? Murehdimme usein turhasta ja olemme laiskana muutettavan edessä, kuten Torkki mieleenpainuvasti argumentoi.
Sukeltelimme stoalaisuuden kompassisuunnalla Lilith-ideologian syvässä päädyssä. Kun nousimme lähemmäs pintaa, löytyi lisää ajateltavaa.
Lilith osana unelma-ammattilaisuutta
Joka päivä naputtelemme oman elämämme veistosta. Millainen osa Lilithillä on oman elämämme veistotyössä? Lilithiläisyyden korkein muoto on unelma-ammattilaisuus, johon kuuluu omaehtoinen työelämä osana vakaata yritystä. Unelma-ammattilaisuuden kruunu on toimeentulo, johon kuuluu myös sosiaalinen turva toisenlaista päivää varten.
Osuustoiminnan arvopohjaan kuuluu muskettisoturipykälä – kaikki yhden ja yksi kaikkien puolesta. Ajatus ei ole tullut tyhjästä. Stoalaisuus asuu meissä, sillä se vaikuttaa myös oman aikamme yhteiskunnalliseen ajatteluun. Stoalaisuus näki, että kaikki ihmiset ovat yhdenvertaisia saman maailmanjärjen haltijoita. Siksi meidän tulee olla solidaarisia toisillemme.
Stoalaisuuden totuus löytyy dialogissa. Lilith-päivä on dialogia. Maailmanjärkeä rakensivat viitisenkymmentä Lilithin jäsentä; oikein nimeltä mainiten paneelikeskustelun lauteille heittäytyneet Maarit Aura, Jari Perkiömäki, Reima Mäkinen, Iris Seesjärvi ja Auli Viitala sekä ykköslogos, Lilithin hallituksen puheenjohtaja Heikki Masalin.
Joku järki osuuskuntamme ideassa taitaa olla – näinä kuohuvina aikoina.
Sami Karhu on Lilith Osk:n hallituksen jäsen, joka toimii työelämäprofessorina Vaasan yliopistossa
erikoisalanaan osuustoiminnallinen liiketoimintamalli.
Mikä Lilith-päivä?
Lilith-päivä on osuuskuntamme suurin jäsentapahtuma. Sen yhteydessä käydään sääntömääräinen vuosikokous. Lisäksi päivään kuuluu inspiroivia puheenvuoroja ja rentoa yhdessäoloa jäsenten kesken. Tämän kesän Lilith-päivässä kuulimme Juhani Torkin puheenvuoron stoalaisuudesta sekä pohdimme luennon herättämiä ajatuksia paneelikeskustelussa. Inspiroivat ja inspiroituneet (!) keskustelut jatkuivat illallisen ja saunomisen lomassa kauniiseen kesäyöhön saakka.