Syksyllä 2015 ruokaan erikoistunut valokuvaaja Sanna Peurakoski mietti, millaisia ruokaviisauksia Lähi-Idästä Suomeen tulleet turvapaikanhakijat ovat tuoneet mukanaan? Syntyi ajatus kirjasta, jossa sukelletaan tarinoihin reseptien takana. Kumppaniksi lähti toimittaja Elisa Rimaila, kustantajakin löytyi pian.
– Kirjan idea toimi kutsuna yhteisen pöydän ääreen. Voiko mikään olla parempi yhteinen jaettava kuin ruoka, Sanna kysyy.
Reittejä reseptien ja innokkaiden ruuanlaittajien luokse löydettiin vastaanottokeskusten ja popup-ravintola Cafe Damascuksen avulla.
– Kohtaamiset olivat valtavan vaiherikkaita ja opettavaisia. En ole koskaan ennen ollut tilanteessa, jossa toteutan ruokakuvausta ilman yhteistä kieltä. Tosin moni oli ottanut Suomen kielen haltuun uskomattoman nopeasti.
Irakilaisen Nourin ison perheen tapaamiset jäivät erityisen vahvoina mieleen. Myöhemmin perheen kaksi vanhinta lasta saivat kielteisen turvapaikkapäätöksen. He ovat valittaneet päätöksestä hallinto-oikeuteen.
Suomessa elämämme on ollut ihan erilaista. Olimme keväällä 2016 ensimmäisen kerran mukana Ravintolapäivässä ja se muutti kaiken. Irakissa tapoihin kuuluu kattaa pöytä koreaksi vieraille. Pakilan seurakuntatalo oli täynnä ihmisiä, jotka halusivat meidän tekemäämme ruokaa! (Nour, Irak)
Hummus, kotiruokaa Lähi-Idästä ilmestyy maaliskuussa.