1960-luvulla betonivalukokeiluja tehneestä nuorukaisesta syntyi taiteilijasielu, jonka ilmaisusta ja tekniikasta kehittyi jotain ainutlaatuista.
Veijo Rönkkönen eli koko elämänsä samassa paikassa ja työsti kipinän saatuaan määrätietoisesti veistoksia. Patsaspuiston 560:ssä veistoksessa näkyy yhden ihmisen koko elämä.
Nyt noin kuusi vuotta taitelijan kuoleman jälkeen puistosta pitävät huolta Atte Paju ja Kimmo Heikkilä. Kesäsesongin aikaan he kunnostavat patsaita, pitävät huolta puutarhasta ja järjestävät tapahtumia.
– Hoidamme Parikkalassa, Etelä-Karjalassa, sijaitsevaa Veijo Rönkkösen luomaa ITE-taideympäristöä. Olemme Aten kanssa tehneet yhteisiä taideprojekteja ja huomanneet, että näkemyksemme ja visuaalinen kieli ovat hyvin samansuuntaisia. Tämä on itse asiassa se syy miksi olemme lähteneet tekemään yhteistyötä Patsaspuistossa, Heikkilä kertoo.
Talvella puiston pehtoorit keskittyvät markkinointiin ja oheistuotteisiin. Toimintaa on tarkoitus turvata niin, että myös puiston hoitajat saavat korvauksen, sillä puistoon on vapaaehtoinen pääsymaksu.
Juuri ilmestynyt värityskirja Itse väritetty elämä on loistava esimerkki puiston kiinnostavista oheistuotteista.
– Aten luonnollinen piirrosjälki istuu betonipatsaiden rouheaan ilmeeseen, ja Rönkkösen veistoksiin perustuva värityskirja aikuisten värityskirja –villitykseen. Marketti-tyylinen värityskirja ei kuitenkaan sopinut puiston henkeen eikä siihen ajatukseen mikä meillä on Veijo Rönkkösen elämäntyön vaalimisesta. Päädyimme tekemään väritettävistä kuvista enemmänkin kolmiulotteisia välähdyksiä puiston näkymistä, Heikkilä jatkaa.
Graafinen suunnittelija Kimmo Heikkilä (Close to the border -suunnittelutoimisto) on tuore lisäys Lilithissä. Osuuskuntaan 2015 liittynyt visuaalisten alojen sekatyömies luopui omasta yrityksestään.
Käytännön työtehtävät eivät ole muuttuneet. Suurin hyöty itselle on ollut hallinnollisten asioiden jättäminen osuuskunnan toimiston osaaviin käsiin. Toinen syy Lilithiin liittymisessä oli verkostoituminen. Kun toimii maakunnassa ja työskentelee yksin maaseudulla, niin ammatilliset kontaktit alkavat polkea helposti paikallaan. Lilithin kautta on syntynyt jo nyt hienoja ystävyys- ja työsuhteita muilla aloilla toimiviin jäseniin.
Atte Paju on pioneeri-luomuviljelijä ja 20 vuoden uran tehnyt silkkipainajayrittäjänä. Hänen Lappeenrannassa sijaitsevasta verstaastaan on lähetetty esimerkiksi lukemattomia bändipaitoja eri puolelle Suomea.
Paju liittyi Lilithiin noin kolme vuotta sitten, tehdessään elämänmuutoksen ryhtyessään vapaaksi kuvataiteilijaksi ja kuvittajaksi.
Fantasiapuiston uudet pehtoorit Paju ja Heikkilä toivottavat kaikki tervetulleiksi Etelä-Karjalaan:
– Veijo Rönkkönen ei matkustellut tai pitänyt suuremmin kontaktia muihin ihmisiin. Ihmisten päästäminen omaan kotipihaan veistoksia katsomaan oli hänen tapansa kommunikoida ulkomaailman kanssa.
– Erikoisena taiteilijasieluna oleminen Parikkalan kaltaisessa maaseutupitäjässä ei ollut helppoa, mutta Veijo oli päättänyt kuitenkin elää elämänsä omalla tavallaan. Puistossa vierailu ja puiston tukeminen taloudellisesti on kunnianosoitus tätä päätöstä kohtaan.
Teksti: Orna Ben Lulu
Kuvat tekijöiden omasta arkistosta