Mari Ahokoivun sarjakuvateos Oksi herättää suomalaisen karhun myytin eloon ja nostaa tekijänsä suoraan mestareiden luokkaan.
Mari Ahokoivu tunnetaan ehkä parhaiten värikkäistä eläinkuvituksistaan sekä Ilta-Sanomissa ja Koululainen-lehdessä ilmestyneestä sarjakuvasta Sanni & Joonas. , jota Ahokoivu piirtää ja Kalle Hakkola käsikirjoittaa.
Oksi jatkaa eläinhahmojen polulla. Se on kasvutarina karhun asussa, kaunaisen emuu-jumalan tyttärestä ja hänen erikoisesta pennustaan, joka ei ole samanlainen kuin muut.
Kun teos ilmestyi viime syksynä, se sai välittömän, ylistävän arvostelun Helsingin Sanomilta. Noste jatkui Helsingin Sarjakuvafestivaaleilla, ensimmäinen painos myytiin loppuun hetkessä. Nyt menossa on jo kolmas painos.
Karhumyytistä Ahokoivu kiinnostui asuessaan Tanskassa, vieraillessaan Malmön sarjakuvakoulun ammattilaisvuodella.
“Koulussa oltiin innostuttu suomalaisista myyteistä. Innostus tarttui minuunkin, erityisesti kiehtoi karhun tarina eri kulttuureissa”, Ahokoivu aloittaa.
Hänelle ei riittänyt kertoa kalevalaista karhumyyttiä uudelleen. Sen sijaan hän halusi nähdä sen taakse, olla osa myyttien kirjoittamista.
”Kalevalakin on lopulta vain yhden ihmisen editoitu versio historiasta. Myyttien kerronnan ymmärtäminen antoi rauhan omaan tekemiseen. Saatoin nähdä oman tarinani mytologian jatkumona.”
Suomalainen mytologia on myös pitkälti kirjoitettu miehistä ja miesten toimesta. Ahokoivu halusi osallistua sen muuttamiseen.
“Kirjoitin jotkut perinteisesti miehinä kuvatut hahmot naispuolisiksi. Jos ei itse naisena keskity naisiin, kuka heihin keskittyisi?”
Oksin kirjoittaminen kesti puoli vuosikymmentä. Lopulliseen teokseen kertyi sivuja lähes 400. Matkaansa Oksin parissa Ahokoivu on kirjoittanut auki blogisarjassaan Vielä on pitkä matka.
Huhtikuun alussa Sarjainfon kriitikot valitsivat Oksin vuoden parhaaksi sarjakuvakirjaksi. Ahokoivun pistesaalista kuvattiin “murskaavaksi”.
Hiljattain Ahokoivu oli ehdolla myös Sarjakuva-Finlandia-palkinnon saajaksi. Voiton vei kuitenkin antologia Sisaret 1918, jossa Ahokoivu oli myös mukana. Naisten kertomat tarinat saivat jatkoa, tosin sotasarjakuvana.
Sisaret 1918 on yhdentoista sarjakuvantekijän antologia. Reetta Laitisen toimittama kokoelma sisältää naisen tai lapsen kokemuksia vuoden 1918 tapahtumista Suomessa. Kirjan tarinat on valittu Kansan Arkiston muistitietokokoelmista sekä Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran 1918-kokoelmasta.
“Ei haitannut yhtään hävitä. Ennemminkin oli kunnia olla mukana tässä hienosti kustannustoimitetussa kokoelmassa. Oli jännittävää päästä herättämään eloon aitoja tarinoita sisällissodasta, yhdessä tekijäkaartin kanssa, ja sarjakuvan keinoin.”
Mari Ahokoivu työskentelee Lilithissä kuvittajana. Tutustu tekijän portfolioon ja muihin kuvan ammattilaisten töihin sivuillamme Palvelut ja tekijät.
Oksi (Asema 2018) ja Sisaret 1918 (Arktinen Banaani 2019) ovat saatavilla Turun Sarjakuvakaupasta.
Kuvat: Artikkelikuva Søren Mosdal, Oksi-kuvat Ville Ranta