• Lilith
  • Palvelut ja tekijät
  • Jäseneksi?
  • Nyt
  • Kauppapaikka
  • Yhteystiedot
  • EN
  • Lilith 25
Osuuskunta LilithOsuuskunta Lilith
Osuuskunta LilithOsuuskunta Lilith
  • Lilith
  • Palvelut ja tekijät
  • Jäseneksi?
  • Nyt
  • Kauppapaikka
  • Yhteystiedot
  • EN
  • Lilith 25

Taiteilijat metsän, ilmaston ja vastuullisuuden puolesta

26.6.2019 Ajankohtaista

Lilith lähettää kolme taiteilijaa Kohtaaminen huipulla Tiede – Taide – Metsä -tapahtumaan Kolille. Kesäkuun lopussa järjestettävä seminaari ja työpaja yhdistää taiteilijat ja tutkijat luomaan vaihtoehtoisia tulevaisuuskuvia.

Ensimmäinen Kohtaaminen huipulla -tapahtuma järjestettiin pari vuotta sitten. Silloin teemana oli ilmastonmuutos. Nyt keskustelun kantavaksi voimaksi valittiin metsä, yksi suomalaisten lempiaiheista.

“Hyvinvointimme on riippuvainen suhteestamme luontoon ja Suomessa erityisesti metsään. Koska suhde ilmenee yhteiskunnallisina, sosiaalisina, kulttuurisina ja taloudellisina vaikutuksina suhde on jännitteinen. Tarvitsemme moniarvoista keskustelua ja uuden tyyppistä vuorovaikutusta”,  tapahtuman lähtökohdista kerrotaan.

 

Metsäsuhde sisältäpäin

Yksi tapahtumaan lähtevistä taiteilijoista on Antti Hintsa. Hänen Kotini on metsä -projektinsa sai keväällä Suomen Kulttuurirahastolta merkittävän tuen projektin jatkamiseen kirjan muodossa.

Metsäpuheenvuoroja-työnimellä kulkeva kirja puntaroi ihmisten nykyistä suhdetta metsään. Lähtöoletuksena on, että suomalainen metsäsuhde on romantisoitu tunne koskemattomasta korvesta, vaikka nykymetsistä vain kolme prosenttia on luonnontilassa.

“Suhteemme metsään rakentuu edelleen pitkälti kultakauden myyttiseen kuvaan koskemattomasta metsästä. Metsä määritellään usein sen ulkopuolelta. Siksi haluan piirtää kuvan tämän päivän metsäsuhteesta sisältäpäin, sellaisten henkilöiden silmin, jotka elävät taloudellisessa tai käytännön symbioosissa metsän kanssa”, Hintsa kuvailee.

Kuvataiteilijan ja valokuvaajan ammattinsa lisäksi Hintsa on metsäyrittäjä. Hän asuu ja elää eteläpohjalaisen metsän keskellä.

 

Metsään lepäämään

Metsässä eläjiin kuuluu lilithläinen taidekasvattaja, oululainen kuvataiteilija Marianne Lukkarinen. Hän kehittää työssään luonnollisia oppimisen menetelmiä taiteen tekemiseen ja tutkii Lapin yliopiston kuvataidekasvatuksen maisteriohjelmassa vahvistavaa läsnäoloa taiteilijan ja opettajan työssä. Hänen työnsä pohja tulee kasvatuspsykologiasta (KM). Lisäksi hän maalaa elämäntarinallisia live-maalauksia ihmisten vierellä.

“Työni on kuuntelemista, elämäntarinoille läsnä- ja hereillä olemista. Olen valinnut asuinpaikkani niin, että voin käyttää metsää työni tukena. Olen ja elän metsässä joka päivä. Suunnittelen työt, rentoudun ja lepään metsässä”, Lukkarinen kuvailee metsäsuhdettaan.

Parhaillaan Lukkarinen kehittää kehittää myös luonto- ja taidekokemuksia yhdistävää hyvinvointia tukevaa toimintaa yhdessä terveysalan yrityksen kanssa.

 

Metsää betonille

Katutaiteilija Maikki Rantala tarkastelee metsää kaupungista käsin. Katutaiteilijan työ on käytännössä isojen betonisten elementtien maalaamista orgaanisemmiksi ja maisemallisemmiksi. Ilmastonmuutos, luonto ja erityisesti metsä ovat lämpimiä, ellei kuumia aiheita.

Ammattimaista katutaidetta tehdään yhdessä kaupunkisuunnittelun kanssa, parhaassa tilanteessa asukkaiden kanssa yhdessä.

“Työni liittyy kaupungistumiseen ja kaupungin infrastruktuurin kehittämiseen, tuomalla esimerkiksi muualta muuttaneiden tarinoita betoniseinille. Luonnon näkyminen keskellä kivikaupunkia, vaikka maalattuna, voi poistaa juurettomuuden tunnetta ja tarinallistaa esimerkiksi lähiöiden asukkaiden kokemuksia kotiseudustaan”, Rantala kuvailee taiteen vaikutuksia katukuvaan.

Rantala on asunut ikänsä Helsingin keskuspuiston laidalla. Kaupunkimetsä onkin kasvanut aiheena erityisen tärkeäksi, ja hän on lähtenyt kehittämään kaupunkipuistoa yhdessä Suomen luontokeskus Haltian luontokasvattaja Anna Haukan kanssa. Lisäksi Rantala tekee töitä osana Street Art Vantaa– ja Helsinki Urban Art -kollektiiveja sekä yhteistyötä kysyilmastosta.fi-palvelun kanssa.

Kohtaaminen huipulla -tapahtumaa on fasilitoimassa myös lilithläinen kuvataiteilija Timo Kokko. Kahden päivän aikana tieteilijät ja taiteilijat yhteiskehittävät, keskustelevat – ja menevät metsään.

Tapahtuman järjestävät Itä-Suomen yliopisto, Savonia-ammattikorkeakoulu, ALL-YOUTH-hanke ja Luova Veto! -hanke. Yhteistyössä ovat mukana Taiteen edistämiskeskus, Taideyliopisto, Suomen metsämuseo Lusto, Osuuskunta Lilith, Nurmeksen Kesäakatemia, Lieksan Vaskiviikko, Pielinen Soi -festivaali, Savonlinnan kesäyliopisto ja Savonlinnan Musiikkiakatemia.

 

Kohtaaminen huipulla Tiede – Taide – Metsä järjestetään Kolin kansallispuistossa 27.-28. kesäkuuta 2019.  Lisätietoa tapahtumasta: Jyri Wuorisalo, Savonia ammattikorkeakoulu / Human Security Finland, jyri.wuorisalo@savonia.fi, 044 785 6914

Teksti: Netta Norro, Osuuskunta Lilith, netta@lilith.fi, 040 561 8004

Kuvat: Netta Norro, Suvi Sistonen, tekijät

Tags: IlmastonmuutosKatutaideKuvataideMetsäTapahtumatTekijätTyön tulevaisuusValokuvaus

You also might be interested in

Oona Kapari
Oona Kapari

Oona Kapari näyttää tietä naisille musiikkimaailmassa

huhti 2, 2021

Laajasti muusikkona, artistina, tuottajana ja lauluntekijänä ansioitunut Oona Kapari perusti[...]

Timo Kokon moniulotteista kuvataidetta nähtiin Mäntässä 2021

Timo Kokon moniulotteista kuvataidetta nähtiin Mäntässä 2021

maalis 2, 2021

Timo Kokko on kuopiolainen kuvataiteilija, kuvittaja ja graafinen suunnittelija. Taiteessaan[...]

Nostradamuksen ennustuksia levytyksenä

Nostradamuksen ennustuksia levytyksenä

maalis 15, 2017

Säveltäjä Rene Ertomaan Nostradamus-sarjan toteuttivat äänitteelle tenori Petri Bäckström ja pianisti[...]

footer
Toimisto
Osuuskunta Lilith
Kaivokatu 37 D 305
06100 PORVOO
Y-tunnus 1083883-5
Email: lilith@lilith.fi
Tel: +358 (0)45 617 4114

Laskutustiedot

  • Usein kysyttyä

  • Ota yhteyttä

  • Whistleblowing-kanava

  • Tietosuojaseloste

  • Lilith-intra
Instagram Facebook LinkedIn

© Copyright Osuuskunta Lilith 2022

Prev Next